Denia

 

Dénia

Längst norrut  på Costa Blanca, vid foten av berget Montgó ligger staden Dénia med sina fantastiska vita sandstränder och klippiga vikar.
Detta är en modern stad men samtidigt historisk stad med ca 45.000 invånare.
Från hamnen  kan du resa med färja till Formentera, Ibiza och Mallorca. Här finns också fiskebåtarna och fiskauktionen.

Slottet i Dénia byggdes under den muslimska perioden på elva och tolvhundratalet. Det ligger på en kulle i den historiska stadskärnan och erbjuder en underbar utsikt runt havet, staden och omgivningen med odlingar av citrus, mandel och vindruvor. I slottet hittar du stadens arkeologiska museum.

Tåget,TRAM, går från stationen Luceros i Alicante centrum längs med havet till Denia. Denna vackra resa går en gång i halvtimmen till Benidorm. Från Benidorm mot Dénia en gång i timmen. För mer info:  https://www.tramalicante.es/page.php?idioma=_en

Dénia har flera långa sandstränder från hamnen utefter Carratera Las Marinas och en dryg mil västerut.
Öster om hamnen ligger Las Rotas som har en kilometerlång sandstrand samt fyra klippstränder lämpliga för snorkling.
I centrum är Marqués de Campo, Diana och La Mar o Cop de viktigaste shoppinggatorna. Här finns många kläd- och skobutiker samt barer, pubar och kaféer.
I stadens historiska centrum kan du shoppa på huvudgatan Carrer Loreto. Främst är gatan känd för lokal gastronomi och butiker med kvalitetsprodukter.
http://va.denia.net/en  är Dénias turistinfo. Ni kan välja språk, tyvärr inte något skandinaviskt.

 

 

Javea

 

Jávea


Uppifrån kullarna ser man att den fina staden på höjden omges av en stor bukt, skyddad av Cap San Antonio i norr och Cap de la Nau i söder. Jávea består av tre de tre delarna Jávea Pueblo (gamla staden), Jávea Puerto (hamnen) och Playa de Arenal (stranden).

En gång i tiden var den spännande och klippiga kusten ett populärt tillhåll för pirater och smugglare. Länge var hamnen viktig för russinexport men så småningom blev den en renodlad fiskehamn.
Jávea har 29.000 invånare vintertid och cirka 100.000 sommartid.

Man har funnit spår från människor som bodde på berget Montgó (753 m.ö.h.) redan för 30.000 år sedan. Här snirklar sig vandringsleder genom naturen, förbi uråldriga grottor upp till utsiktsplatser där man klara och fina dagar kan se ön Ibiza.
I naturreservatet Montgó finner man enastående variationer i flora och fauna. Här finns mer än 600 sällsynta arter.
Från fyren Cabo de San Martin är det en fantastisk utsikt och ett måste att besöka.
I den historiska gamla stadskärnan finns många vackra byggnader, bland annat kyrkan San Bartolomé från 1500 talet.
Där finns också marknaden full av färsk fisk och grönsaker.
Jáveas turistinfo: http://www.xabia.org

 

 

Orbadalen

 

Orbadalen


Orba är en liten typisk spansk by med något över 2.100 invånare som ligger 18 km inåt landet från de populära kustorterna Javea, Denia och Calpe, drygt 1 timmes bilresa från flygplatserna i antingen Alicante eller Valencia via motorvägen AP-7.
Dalen har ett milt klimat, utmärkt vatten och apelsinodlingar, citronträd, mandel och naturligtvis oliver.
I Orba finns banker, apotek, vårdcentral, tandläkare och optiker. Dessutom allmän pool, tennis, basket och fotbollsplaner.En liten marknad hålls i byn varje onsdag, som säljer frukt och grönsaker, kläder och souvenirer.
Orba har nästan allt du behöver för dagliga livet, ett litet snabbköp, slaktare, fiskhandlare, bagerier, elaffär, videouthyrning, internetcafé, bilverkstad, bensinstation och många andra butiker som uppfyller nästan alla behov.
Affärerna brukar ha öppet från 09.00 till 13.30 och sedan igen 16.30 till 20.00 varje vardag. De stänger oftast efter lunch på lördagar och öppna inte igen förrän måndag.

Honung är tillgänglig från Orba bodegan. Det finns också honung i bodega Riko i Jalón. Denna butik har det bästa sortimentet av smaker och burkstorlekar. Marknadsstånd är ett annat alternativ.

Större stormarknader som Mercadona, Eroski och MasyMas finns i de närliggande städerna. Det finns också ett utmärkt köpcentrum bredvid motorvägen. Detta köpcentrum har 100-talet butiker, restauranger, barer, bowlinghall och biopalats.
Om du gillar att vandra runt på marknader finns det alla dagar i veckan i de omgivande städerna och byarna.
På lördagar i Jalón finns även den berömda ”Rastron” eller loppmarknaden, som är en av de största på Costa Blanca.

Orbas historia börjar med upptäckten av förhistoriska brons och neolitiska människors och djurs kvarlevor i de närliggande grottorna i Benidoleig, Las Cuevas des Calaveras (Cave of Skulls). Grottfynd har daterats till omkring 50.000 år gamla. De 12 skallarna som hittades 1768 tros vara de tidiga morerna.
Området har utsatts för många invasioner. Iberiska halvön, ockuperades i sin tur av grekerna, kartagerna, visigoterna, romarna och morerna. En av de tidigaste namnen var Ur-obia ”den plats där vattnet på botten av berget strömmar” ändrades till Awraba och slutligen Orba.
Det finns betydande romerska lämningar i närheten av Denia (känd för romarna som Dianium efter Diana gudinna jakt, skog och kvinnlig fertilitet) men vi känner inte till någon i Orba.
Bevis på ockupationen av morerna finns fortfarande runt Orba. De förde med sig sina tekniker och färdigheter för att bygga och maximera nyttjande och bevarande av vatten genom terrasser, bergsluttningar och vattendrag. De medförde citrusfrukter och ris till Spanien. Gruvdrift på järnmalm ägde rum i Orba under romartiden. Morerna dominerade i denna del av Spanien för ca 500 år tills de kristna började sitt utdragna övertagande. Jaime av Aragonien var befriaren och han delade erövrad mark och gav den till nybyggare. I de folkrika områden tolererades morerna förmodligen på grund av deras rikedom och positiva bidrag till jordbruket. Därefter krävdes det att morerna kristnades och kallades Moriscos. Den spanska adeln tolererade att många morer blev kvar på grund av de intäkter som de tillhandahöll. Det finns ett gammalt talesätt som säger ”den som har morerna har guld”. Vissa av morerna förslavades.

Men kyrkan i Spanien var fast besluten att få en katolsk religiös enhet och de återstående morerna var tvungna att lämna Spanien. Den slutliga utvisning av morerna från regionen Valencia kom 1609 när de tvingades lämna via Denia hamn. Det dröjde till 1616 för att slutföra processen.
Efter upprepade vädjanden kom år 1611 ”Letter of Population” som definieras hur marken skulle omfördelas. Migranter från omgivande byar och från Mallorca fördes in för att återupprätta en livskraftig population och spår av Mallorcas kultur finns fortfarande idag i arkitektoniska detaljer och livsmedel t.ex. ensaimadas.
Morerna satte sina spår inte bara i landskapet, utan även på det sätt som lagen fungerar. Än idag, har Valencia en speciell öppen domstol för att reglera vid fördelningen av vatten och avgör tvister mellan användare, eller bevattningsföreningar, och detta fungerar med hjälp av de principer som anges i moriska tiden.

Orba har fortfarande sin egen borg, numera en ruin, som ursprungligen byggdes av morerna innan de tas över av de kristna runt 13-talet och som lokalt kallas El Castellet. Kyrkan som ligger på Plaza, byggdes på platsen för en gammal moské. Det är inte mycket att titta på från utsidan men insidan är imponerande.
Det fanns flera målningar av lokala konstnären Carlos Ruano Llopis. Kyrkan byggdes ut och restaurerades 1917. Härjningar under spanska inbördeskriget1936, förstörde dem alla utom vad som nu är altartavlan (Profeten Abraham).
Klockstapeln, Torre Campanario, som byggdes ungefär1850, sägs ha utformats av Toribio Iscar Saez som också var arkitekten bakom den misslyckade dammen s.k. Isberts dårskap, i Barranc I’Infern nära Fleix, en by över Orba.

 

Jalóndalen

Jalón är huvudort i Jalóndalen, även känd som Vall de Pop (Pop dalen), som ligger vid floden Gorgos, en slätt omgiven av bergen Sierra de Bernia och Sierra del Forner.
Jalón ståtar med några av de mest storslagna naturområden i Spanien, med dess landskap av olivträd och tallar som samsas med apelsinodlingar och vingårdar och de övriga byarna i dalen, Alcalali, Lliber och Parcent.
Jalón har ca 3200 invånare. Staden ligger ca 1 timme med bil nordost om Alicante flygplats. Till den större staden Calpe är det 14 kilometer eller ca 20 minuters bilresa.

Jalóndalen producerar några utmärkta viner, röda (Tinto), vita (Blanco) och rosé (Rosado), finns som torr (seco), halvsöt (semi dulce) och söt (dulce). Men Jalon är mest känd för sina söta Moscatel viner. Vingårdarna har viner och sherry till försäljning.
I september tar lokalbefolkningen sin druvskörd till den kooperativa bodegan i Jalón för bearbetning. Denna bodega är värt ett besök. Ta med dina tomma behållare. Det finns stora tunnor av olika typer av vin, prova innan du köper. Vidare längs vägen i Jalón vid Mas y Mas stormarknad ligger bodega Riko. Goda lokala viner från fat kostar ca 1 € per liter. Denna bodega har också ett bra utbud av sherry från fat för 2 – 3 € per liter.
Apelsiner kan köpas från en lokala odlare vid sidan av vägarna. Du kan provsmaka innan du köper, 5kg kostar ungefär 3€.

Klimatet på Costa Blanca anses vara en av de mest hälsosamma i världen av WHO. Dagstemperaturen ligger över 30 grader i juli och augusti. Även mitt i vintern är 20 grader vanligt med ett genomsnitt på 6 timmar per dag. Luftfuktighet är vanligtvis låg. De torraste månaderna är juni, juli, augusti. Regn kommer vanligtvis en vecka i november och under korta perioder fram till maj.