Levantestranden med Sierra Helada i bakgrunden

Levantestranden med Sierra Helada i bakgrunden


Benidorm

Benidorm delas huvudsakligen i två som på andra spanska orter: Levante i öster och Poniente i väster. Namnen har med solen att göra. Levante är där solen går upp och poniente där den går ner. Vattnets medeltemperatur i augusti är över 26 grader. Antalet solstolar och parasoll imponerar, omkring 8000 solstolar och över 2000 parasoll fyller stadens stränder. Levante stranden är 2,08 km lång och i genomsnitt 55 meter bred. Poniente är 3,5 km lång, stranden är bredare, genomsnittet är 75 meter. På de allra bredaste sträckorna är avståndet till vattengrynet över hundra meter.
Förutom dessa två stränder är Playa Mal Pas och vikarna Cala Ti Ximo och Cala Almadraba populära.

Isla de Benidorm är redan ett skyddat område och Sierra Helada ska skyddas mot turistindustrins invasion i framtiden. Det nya naturområdet gäller bergsområden och kustlinje som sträcker sig över 1 830 hektar.

Festligheterna i den spanska skyskraparstaden är oändliga. Speciellt under sommarmånaderna kokar aktivitetsprogrammet i Benidorm för fullt. Konserter, festivaler och andra evenemang knuffas då om en plats i programmet. Välkända musiker som till exempel Rolling Stones, Queen och Bob Dylan har varit i Benidorm.
Benidorms hemsida på engelska: www.benidorm.com

 

 

La Calastranden. Bakom udden ligger Ponientestranden

La Calastranden. Bakom udden ligger Ponientestranden

 

La Cala de Finestrat och Finestrat


Kommunen Finestrat kilar in sig ända ner till stranden mellan Benidorm och Villajoyosa.
Den fina gamla spanska staden Finestrat ligger 10 km upp i bergen.

Monument och sevärdheter i Finestrat.
Finestrat har varit värd för många kulturer genom historien. Alla forntida civilisationer har satt sin prägel på denna stad.
Finestrat är en av städerna på Costa Blanca med mycket charm och som respekterat den traditionella strukturen på husen bakom Puig Campana (Mount Hood). Den gamla staden Finestrat är byggd på grunden av en gammal morisk borg. Promenera genom slingrande gator med morisk ursprung är en njutning. På det lilla torget, vid kyrkan Sant Bertomeu (1751), vibrerar det under festivalerna den 24 augusti och pilgrimsfärden Sant Blai, 3 februari.

En av de mest karakteristiska bilder av denna plats är radhusen eftersom det är det första du märker vid ankomst från Benidorm och Villajoyosa. De södra fasaderna av dessa hus bokstavligen hänger över kullen i staden Finestrat.

Plaza de la Torreta i hjärtat av byn, bör vara från mitten av sjuttonhundratalet Det verkar ha byggts för att underlätta inpasseringen till kyrkan. Dess namn antyder existensen av åtminstone ett litet torn eller inneslutning på samma plats.

Slottet (El Castillo) I den högsta delen av staden är platsen känd som Castell Almohad och förekommer i många dokument från det trettonde århundradet. Konstruktioner som kan ha anknytning till det islamiska slottet förvaras i källaren. Från slottet kan du kan se kustlinjen till Alicante. Den heliga Kristis kapell ligger i samma hölje som slottet, där texterna talar om att det finns en liten kyrka byggd efter erövringen av de kristna. Det var ursprungligen ett blygsamt kapell där de bevakade en bild av den korsfäste Kristus som flyttats från kyrkan.

La Torre Ett kulturellt område nära centrum. Almohads befästningar med anor från tolfte århundradet måste haft en betydande höjd, cirka 10 meter, och möjligen haft en avgörande betydelse i försvaret av dess invånare.

La Font del Moli (Mill Fountain) Detta är den viktigaste källan till staden Finestrat. Även idag styrs det av förordningar som är etablerade 1926. Källan till Mill har 15 rör, den centrala är större än de andra, och ger en flödeshastighet av 20 liter per sekund.

Med 1.410 m höjd, dess närhet till kusten och dess säregna utseende är Puig Campana ett av de mest betydande bergen på Costa Blanca.

I Pico Campanas naturskyddsområde hittar du den perfekta platsen att njuta av naturen i sin renaste form. Vandrare, äventyrare och klättrare kan njuta av detta vackra berg.

Festivaler
Festligheterna har varit i mer än hundra år den 24 augusti, den dag som man firar St Bartholomew, beskyddare av Finestrat. De är också engagerade i Remedy Heliga Kristus, som är vördad i hans eremitboning som ligger i slottet.

Firandet för att hedra semestern och turismen hålls den andra veckan i september i La Cala de Finestrat. Efter sommaren samlas besökare och invånare för att njuta av fyrverkerier, barnaktiviteter, sport, festivaler, parader och maskerade människor.Det unika landskapet i La Cala är en idealisk miljö för att njuta av dessa festliga dagar vid havet och med ett fantastiskt klimat.

San Antonio Abad (mitten av januari): En av de äldsta traditionerna i Finestrat är bevarad på grund av firandet av “Sant Antoni s Porquet”. Lokala ungdomar går från hus efter hus, en vecka före 17 januari, och samlar mat för partiet. Varje familj ska donera en rik delikatess. Sedan hålls det en auktion av insamlat material bland alla deltagare.

San Blas (mitten av februari): Denna festival är lika viktig som Sant Antoni, men med vissa egenheter. “l’Arra”, en kaka gjord av svamp bärs av några barn i hela “rundan”, medan männen säljer lotter för dragningen. Invånarna i Finestrat och besökare samlas vid källan “Moll” i en vacker naturskön miljö, för att trivas och äta traditionella delikatesser..

Midsommar (23-24 juni): Då sommarsolståndet anländer till Medelhavet lastat med symbolik, magi, parti, musik, dans och eld, särskilt eld. I Finestrat är stranden i Cala  värd för populära evenemang med fokus på de uråldriga riterna för rening, de väsentliga delarna är eld och vatten.