Alicante

Alicante skulle man kunna kalla lilla Barcelona. Med stranden mitt i staden, fantastiskt uteliv och ett stort urval av mat och kultur. Costa Blancas största flygplats, El Altet ligger 12 km söder om staden.
Alicante har mycket historia bakom sig. Det handlar om en av Spaniens äldsta städer.
Som turistort startar Alicantes historia redan på 18- hundratalet. Då fick Alicante tågförbindelse med den spanska huvudstaden Madrid vilket gjorde att Alicante ofta kallas “Madrids hamn”.

I dag är Alicante en turistort på den spanska Medelhavskusten men Alicante är också en sprudlande storstad och en intressant plats för att bekanta sig med spansk kultur. Universitetet i Alicante erbjuder ett flertal kurser för utlänningar under sommarmånaderna. Många svenskar och andra skandinaver har valt att köpa hus eller lägenhet i Alicanteprovinsen. Alicante är ett resmål där man verkligen kan kombinera sol, strand, stad och nattliv under semestern.

Inom stadsgränsen i Alicante sträcker sig sju kilometer sandstrand och strandpromenader. Alicantes största strand är Playa de San Juan norr om centrum. Strandpromenaden i Alicante heter Paseo de la Explanada och är utelivets centrum.

Shoppingutbudet i Alicante är stort för köpsugna turister som verkligen vill “shoppa loss” under semestern. I Spanien startar sommarens rea i början av juli och vinterrean startar i januari med stora rabatter.

Restaurangutbudet är så brett att det inte finns något argument för att rekommendera en eller två av dem. Här finns allt, för alla plånböcker och smaker!

En av Alicantes sevärdheter är borgen Santa Barbara som reser sig i norra delen av staden. Den imponerande medeltidsborgen kan lätt besökas då det finns hiss från centrum upp till berget eller vandra genom gamla stan upp till borgen, alternativt finns också en bilväg. Gotiska kyrkan Santa Maria från trettonhundratalet är också värd ett besök tillsammans med många andra historiska monument.

Hamnen i Alicante är ett trevligt promenadställe med många små kaféer. Där kan man ta en båttur till Tabarca, ön som ligger strax utanför kusten, närmare bestämt 12 sjömil från Alicante . Den var en gång i världen hem för områdets pirater och är idag Valenciaregionens enda bebodda ö. På Tabarca finns fina stränder, restauranger och hotell. Havet runt ön är marint naturreservat.

Från Alicante startade Volvo Ocean Race i november 2008, 2011, 2014 och 2017.