År 862 stod ett stort slag i Gibraltar sund mellan vikingarna från Norden och muslimerna. Under nära tre hundra år kom vikingarna på besök till morernas Spanien i jakt på rikedom, mark och slavar. Den danske författaren Lasse Holm försöker återskapa en dramatisk period i Spaniens historia med den senaste novellen ”Saqueo”.

Vikingarna tog sig från Asturien och söderut mot Al-Mariya (Almería), Shaluqa (Sanlúcar) och vidare från Mundaka till Turtusha (Tortosa). De besökte Maiorica (Mallorca), Ishbiliya (Sevilla) och tog sig vidare fram till Qurtuba (Córdoba).

Den danske författaren Lasse Holm (1968) som ligger bakom flera noveller som handlar om de tidigare världsväldena Grekland och Romarriket fortsätter nu att berätta om de nordiska krigen på Iberiska halvön.

Vikingarna kom i flera vågor eller perioder till Spanien och mötte hårt motstånd i form av den moriska armén. Asturien och Galicien kom vikingarna först till. De fortsatte till bland annat Al-Yazira (Algeciras) och lyckades att ta sig fram till Sevilla (844 och 859). Utmed Ebrofloden i norra Spanien besökte vikingarna även Pamplona.

I boken återskapar Holm de brutala konfrontationerna som inträffade flera gånger mellan vikingarna och muslimerna. Det var brutala strider. När vikingarna först anländer till Galicien och sedan reste söderut överraskades de av att möta en sådan tuff motståndare.

Vid slaget 862 i Gibraltar sund använde muslimerna en avancerad krigsteknik. Det var snabba fartyg utrustade med kokande olja som användes som vapen. 60 nordiska fartyg försökte återvända till sina vinterkvarter i Frankrike men bara 20 lyckades att fly från morernas attacker.

Vikingarna utsatte sig för många faror under sina reser till morernas Spanien. De som överlevde striderna togs till fångar. Om de konverterade till islam blev de förlåtna och slutade sina dagar som slavar tusentals kilometer från Norden där de hade fötts.

Muslimerna använde också vikingar som fångar för att bygga fartyg. De kände till att vikingarna var mycket bra navigatörer och de ville dra nytta av den kunskapen.

De flesta var långa, muskulösa, blonda och blåögda. De vårdade sitt fysiska utseende och deras hygien var långt överlägsen andra grupper. Det är inte konstigt att de var mycket framgångsrika bland de lokala kvinnorna, säger Lasse Holm i en intervju i Diario SUR.

Svenska Magasinet i Spanien
Nyheter 2019-02-11