Galicien följdes av Kanarieöarna och Castilla y León. Till slut tog Hälsovårdsdepartementet i Spanien beslutet införa rökförbud på gator och uteserveringar där det inte garanterat går att hålla två meter avstånd till andra människor. I hela Spanien från 17/8 2020.
Skälet är att tobaksrök kan bidra till att coronaviruset sprids. Vissa uttalanden från pulmonologer pekar i den riktningen. När rök utandas följer även mindre droppar som kan transportera smittsamma bakterier från en individ till en annan.

Världshälsoorganisationen WHO har slagit fast att det är troligt att rökare löper högre risk förr att smittas av viruset eftersom rökningen i sig innebär att man vidrör läpparna med fingrarna.
Till slut valde Hälsovårdsdepartementet i Spanien ta beslutet om rökförbud i hela landet. Då hade flera regioner redan diskuterat ett förbud. Dagstidningen ABC uppger att även Madrid, Kantabrien och Valenciaregionen diskuterat ett förbud. Även Navarra, Asturien och Castilla-La Mancha har tagit upp frågan om ett rökförbud skriver tidningen.

Även nattklubbar och diskotek kommer att stänga i Spanien på obestämd tid. Det blir även en gräns på tio personer i sällskap på restaurang.
Diskotek och nattklubbar har på fredagen meddelat att de tänker försöka upphäva förbudet genom att gå till domstol.

Kanarieöarna har även beslutat om att införa obligatoriskt munskyddskrav. Det blir även hårda restriktioner inom nattlivet. Samlingar med över tio personer förbjuds både utomhus som inomhus, uppger radiokanalen Cope.

Svenska Magasinet i Spanien
Nyheter 2020-08-14