Har du valt Spanien? Grattis! Du har gjort rätt. Spanien har världens tredje bästa hälsovårdssystem och är dessutom ett av de mest hälsosammaste länderna i världen att leva i. Det visar en studie som Bloomberg låtit göra.

Enligt studien har Spaniens tredje bästa sjukvårdssystem bland världens 200 främsta ekonomier i världen. Bara Hong Kong och Singapore har bättre. Dessutom är Spanien bland de hälsosammaste länderna att leva. I den undersökningen ligger Italien i topp.

Nog är hälsan det viktigaste och det vi prioriterar främst. Studien från Bloomberg är intressant eftersom den tar med flera aspekter.

Bloomberg-studien analyserar de medicinska kostnaderna för varje land, vårdkvaliteten, människors inställning till livet och levnadsstandarden. Det är områden som kan variera från år till år beroende på faktorer som lågkonjunktur, styrkan i varje lands valuta eller förändringar i livslängden.

För att ingå i undersökningen måste ett land har fler än fem miljoner invånare, minst 70 års livslängd och 5.000 dollar per capita av BNP.

Sverige som i vissa sammanhang förs fram som ett välfärdsland med bra sjukvård hamnar först på plats 22 när samtliga aspekter räknas in. Både Norge och Finland placerar sig före Sverige.

Bloomberg L.P. är ett finansiellt informationsföretag vars främsta produkter är nyhetsmedia, mjukvara och finansiell data. Företaget grundades av Michael Bloomberg 1981

Källa: Ola Josefsson, Svenska Magasinet Nyheter 2018-09-21