Fört att fler ska kunna få med sitt handbagage ombord på flyget bör storleken minskas meddelar det internationella luftfartsverket IATA. Något som kommer att ske ganska snart.

Den som har studerat en ombordstigning kan lägga märke till att många är snabba in i planet för att få en plats med sitt handbagage. Och när de sista resenärerna kommer in i kabin är det fullt.

Kraven på att handbagaget ska uppfylla kraven har visserligen ökat och numera står det provboxar vid incheckningsdiskar. Här kan resenärer sätta sitt handbagage för att se om det uppfyller kraven på högst tillåtna storlek.

Vid en kongress i Miami nyligen tog IATA beslutet att storleken på handbagage ska minska med upp till 40 procent.

Enligt IATA:s nya riktlinjer får väskan vara högst 55 centimeter lång, 34 centimeter bred och 19 centimeter djup. De nya riktlinjerna är inte bindande utan det är upp till varje enskilt flygbolag att ha sina egna bagageregler.

Säkert kommer det att bli protester med tanke på att det är 3.3 miljarder människor som tar plats i kabinen med sitt handbagage under ett år. Och nu blir det dags att handla nya kabinväskor.

SAS och Norwegian tillåter i dag handbagage med måtten 55, 40 och 23 centimeter.

En rad flygbolag har dock redan meddelat att tänker följa IATA:s nya rekommendationer. Bland dessa återfinns Avianca, Azul, Caribbean Airlines, Cathay Pacific, China Eastern, China Southern, Emirates, Lufthansa och Qatar skriver Affärsvärlden.