Gran Alacant


Gran Alacant ligger 15 minuter från Alicantes internationella flygplats. Det är ett populärt semestermål i södra delen av Alicante provinsen. Orten består av ett flera urbanisationer som har byggts up runt det gröna området, el Cabo de Santa Pola, och stranden Carabasi. Ön, La Isla de Tabarca, var en gång i tiden en tillflyktsort för berbiska pirater men består idag av naturparken Las Salinas, en oerhört vacker plats att besöka.

Här är ett skönt klimat året runt, med en medeltemperatur som ligger på 18 grader.

Gran Alacant har cirka 10.000 invånare vilket av de flesta är europeiska utlänningar. Det är ett lugnt bostadsområde året runt. Den oförstörda och mycket väl omhändertagna stranden, Las Dunas del Carabassí, är Gran Alacants viktigaste strand med fin sand och klart vatten. Detta kustområde är oerhört populärt för kitesurfing och vindsurfing, här finns skolor som erbjuder intensivkurser året runt. Urbaniseringen byggd 100 meter över havet har utsikt över Medelhavet. Här finns alla serviceanläggningar, nöjespark och ett stort shoppingcenter för att tillgodose besökarnas behov. Om du letar efter en välskött naturområde för att njuta av en avkopplande semester under Medelhavets sol, är Gran Alacant ett bra alternativ.

 

 

Hamnen i Santa Pola

Santa Pola

Santa Pola är en lugn semesterort som passar både gammal och ung. Det ligger några mil söder om Alicante mellan väg N332 och havet. Fisket och saltindustrin är av stor betydelse för staden. Idag är turismen en viktig del.
Mitt i staden finns renässansborgen som byggdes på femtonhundratalet för att försvara sig mot pirater.

Där finns också arkeologiska muséet där du kan beundra iberiska och romerska fyndigheter samt fiskemuséet som har ett rikt utbud av marina objekt och ett akvarium.

Fiskeauktionen är en upplevelse. Varje eftermiddag kommer båtarna in med sin fångst som lossas precis innan akuktionen tar vid. Där är det inte lätt att hänga med. Man kan istället gå in i byggnaden bredvid och handla på fiskmarknaden.

Lite utanför stadskärnan finns Salinas de Santa Pola och saltsjöarna med sitt rika fågelliv, bl.a.flamingo, häger och mängder av andra sjöfåglar. Ett paradis för fågelskådare. Det går att boka en guide för en tur runt området.
Fyren, El Faro de Santa Pola, ligger norr om staden. Uddens spets är ett fint utflyksmål.
Santa Pola har flera stränder. Varandero, Levante  eller varför inte Gran Playa. Alla med fin sandstarnd
Ett eldorado för vattensport.

Det har bott människor i Santa Pola sedan 3-4000 år före kristus. Romarna kom under första århundradet e.k. Området blev känt som “Portus Illicitanus” och blev en viktig hamn. Det finns många arkeologiska fynd från den tiden.

Piraterna intog också Santa Pola, romarna föll under medeltiden. Plundringen motiverade invånarna att bygga bl.a. fästningen och tornet “Torres Vigia”.

Santa Polas hemsida www.turismosantapola.com är på spanska och engelska.

 

 

La Marinas fantastiska strand

La Marina

La Marinas underbara sandstrand med traditonella restauranger vid havskanten är ett perfekt ställe för strandliv.

Alicante flygplats ligger bara 20 minuters bilresa bort. Vägen till La Marina är mycket bra, AP-7, motorväg, kommer ner från Alicante flygplats och går söderut till Murcia San Javier flygplats. Även N-332 går direkt förbi i utkanten av La Marina. Söder om La Marina ligger Bella Vista och Las Pesqueras, sedan kommer Guardamar del Segura en större kuststad med fantastiska stränder.

Norr om La Marina ligger Santa Pola med fina sandstränder och ett stort centrum. Strax norr om La Marina finns också flera saltsjöar som Salinas del Brac och del Port vilket skapar en mycket hälsosam miljö för personer som lider av hälsoproblem som allergier eller artrit.

Njut av en traditionell spansk upplevelse genom att besöka marknadsgatan som hålls varje torsdag och söndag från kl 8 till 14. Här hittar du stånd som säljer lokala produkter, grönsaker, lädervaror såsom handväskor, skor, bälten och plånböcker.

LA MARINA URBANISATIONEN
På spanska är ordet Urbanizacion och betyder bostadsområde. La Marina är indelad i tre huvudområden: La Marina, La Escuera och El Oasis. Det är väl utformat med flera parker och grönområden. La Marina urbaniseringen har alla bekvämligheter. Den har gott om affärer, barer och restauranger som du lätt kan gå till. Det finns fyra stormarknader. Där finns också tidningskiosker, optiker, banker m.m.

Med en bil kan du besöka de många platserna i närheten. Sevärdheter som Rio Safari Park, mellan Santa Pola och Elche, och golfbanor, vilka det finns många i området. Glöm inte en resa till staden Alicante, där den bästa shoppingen finns. För kulturintresserade kanske ett besök i slottet Santa Barbara.

La Marina är omgivet av några charmiga små städer och byar som Daya Vieja, Daya Nueva, Almoradi, Algorfa, Rojales, Formentera del Segura, San Fulgencio och Catral.

 

 

Guardamar del Segura

 

Guardamar del Segura


Sol, sand och landsbygd vid Medelhavet
Guardamar del Segura ligger vid kusten i Alicante-provinsen. Elva kilometer av fina sandstränder, perfekt för vattensporter och det breda utbudet av boende som erbjuds, gör detta till en viktig turistort.

Floden Segura rinner genom staden, och det finns olika arkeologiska platser som den feniciska staden La Fonteta och Las Dunas Caliphal hermitage bland annat. Det kommunala Arkeologiska-etnologiska museet och ingenjör Mira House-muséet är två mer intressanta kulturella mötesplatser.

Guardamar har också olika ekologiskt intressanta naturområden. Naturreservatet Lagunas de La Mata, har ett nätverk av stigar idealiska för vandring och cykling.

www.spain.info/sv/ven/otros-destinos/guardamar_del_segura.html