Utrikesdepartementet i Spanien meddelar att resenärer som är fullt vaccinerade sedan 14 dagar tillbaka före sin resa till Spanien inte behöver ett högst 72 timmar negativt PCR-test. Beslutet gäller från måndag den 7 juni.

Svenska Magasinet har varit i kontakt med både Sveriges ambassad i Madrid som Spaniens ambassad i Sverige för att få klarhet i vad som gäller för fullvaccinerade svenskar som planerar resa till Spanien från måndag den 7 juni.

Som Svenska Magasinet tidigare berättat kom den spanske regeringschefen Pedro Sánchez med beskedet 21 maj att fullvaccinerade kan resa till Spanien utan restriktioner från den 7 juni. Det betyder att inresande från länder och regioner med hög smitta inte behöver ett högst 72 timmar negativt PCR-test.

Så har fallet varit med svenskar sedan november månad ifjol.

Eftersom det av EU beslutade ”Covidintyg – digitala gröna intyg” gäller först från den 1 juli undrar många över vilket intyg som krävs från 7 juni för att visa att personen är fullvaccinerad.

Fullvaccinerade sedan 14 dagar
Det besked som Utrikesdepartementet i Spanien hittills har kommit med är att resenärerna måste vara fullt vaccinerade sedan 14 dagar tillbaka före sin resa till Spanien. Det framkommer i den text som Utrikesdepartementet publicerade den 20 maj. Den texten hänvisar Spaniens ambassad i Sverige till när vi ber om ett svar.

Vaccinerna ska även vara godkända av EU och WHO som Pfizer, Moderna, AstraZeneca och Janssen som administreras i Spanien.

De som kan bevisa att de haft sjukdomen covid-19 kan komma in i Spanien utan kravet på PCR-test även om de kommer från ett land som bedöms ha hög smitta.

Kravet på ett ifyllt hälsoprotokoll gäller fortsatt för alla inresande.

För minderåriga över sex års ålder som reser i samma sällskap och som inte är vaccinerade krävs ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test.

På fredagen upprepar dagstidningen El País det tidigare kravet från Utrikesdepartementet den 20 maj att resenärer måste vara fullvaccinerade minst 14 dagar innan resan till Spanien.

På lördag väntas den officiella bulletinen från staten BOE (Boletín Oficial del Estado) komma med ytterligare riktlinjer om vissa undantag införs. Det kan exempelvis vara utbrott av nya coronavirusvarianter i länder som gör att nya krav kan komma för inresande.

Svenska Magasinet i Spanien
Ola Josefsson
Publicerad 11:36
Uppdaterad 15:00