SVT har beslutat att lägga ned sin utlandskanal SVT World den sista april 2017. Det kan Svenska Magasinet avslöja som första tidning i Spanien. Nyheten publicerades först i Sverige, i SVT:s interntidning Vi på TV.

Det är inte längre ekonomiskt försvarbart att driva kanalen, enligt SVT. Skälet bakom nedläggningen är att konkurrensen utomlands har ökat, medan antalet abonnenter har minskat.

När Svenska Magasinet på onsdagen sökte personal vid SVT World satt hela personalen i möte. Ingen hade möjlighet att svara på några frågor. I dagsläget vet vi inte om nedläggningen också gäller Radio Sweden 1 och 2 som sänts ut med SVT World.

Under de senaste åren har SVT World fått mycket kritik från utlandssvenskar. Konkurrensen från IPTV-leverantörer som vidaresänder nordiska kanaler som SVT1 och SVT2 i Spanien helt utan tillstånd från Sveriges Television och de övriga nordiska tv-bolagen har slagit hårt mot SVT som mist många kunder.

Tidigare kunder av SVT World har lämnat kanalen eftersom de menar att innehållet är för dåligt.
Man ska bara inte jämföra SVT World med SVT1 och SVT2. Det är helt olika utbud. Tv-tittarna har tröttnat på SVT Worlds dåliga utbud, har en leverantör av IPTV tidigare sagt till Svenska Magasinet.

För ett par år sedan cirkulerade det rykten om att SVT World skulle upphöra. SVT World svarade med att sända ut ett pressmeddelande där man dementerade uppgifterna. Nu tycks verkligheten ha hunnit ikapp den svenska tv-jätten.

Eftersom SVT Worlds verksamhet utanför Finland räknas som sidoverksamhet och därför måste bära sina egna kostnader är det inte längre ekonomiskt försvarbart för SVT att driva verksamheten, skriver Vi på TV.

Kanalen är till för svensktalande i Finland och svenskar utomlands, och kan ses via satellit och IPTV i Europa, Afrika, Asien, Australien och Nordamerika.

SVT World, som tidigare hette SVT Europa, började sändas i södra Finland 1988 via det analoga marknätet.

05.10.2016 Av Ola Josefsson svenskamagasinet.nu