Från den 1 juli är det lättare att resa inom EU. Speciellt om du är vaccinerad och har tillgång till det digitala vaccinpasset som är gratis. Intyget kan visas upp digitalt eller i pappersform vid gränspassager i samband med id-kontroll.

Svenska Magasinet har testat det nya covidpasset som är utfärdat för Andalusien (bilden) och kan konstatera att det fungerar utmärkt. Smidigast är att ladda upp det digitala vaccinpasset vid incheckning över nätet inför din flygresa.

Om du har din hemvist i Sverige gäller följande:
För att resa till Spanien utan att från 12 års ålder behöva visa upp negativt PCR-test (högst 72 timmar) eller antigentest (högst 48 timmar) gäller det att du är fullt vaccinerad. Och att det har gått 14 dagar efter den sista vaccindosen.
Logga in för att hämta vaccinationsbevis med din e-legitimation på covidbevis.se.
Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. Beviset skickas automatiskt till din digitala brevlåda och är redo att användas.
Om du inte kan använda e-legitimation kan intyget skickas i pappersform till folkbokföringsadressen. En blankett finns på ehalsomyndigheten.se den 1 juli.
Den som saknar tillgång till internet kan ringa 0771-766 200 eller skriva brev till E-hälsomyndigheten och be om att få en blankett som man fyller i och skickar tillbaka till E-hälsomyndigheten, Box 913, 391 29 Kalmar.

Än så länge innehåller intyget i Sverige endast bevis på att du är vaccinerad. Utöver det innehåller dokumenten namn, födelsedatum, utfärdandedatum och ett unikt certifikat-id i form av en QR-kod. Från mitten av juli är planen att bevisen även ska inkludera negativa testsvar och senast den 12 augusti ska det även gå att få bevis på tillfrisknande.

Covidbeviset i Sverige är giltigt i 90 dagar. Ett nytt intyg kan hämtas gratis hur många gånger som helst.

Om du har din hemvist i Valenciaregionen:
Du begär ditt covidpass antingen i digital form eller papper via webbplatsen, ”portal del coronavirus”, eller appen GVA+ Salud, med hjälp av ditt sjukvårdskort, SIP, i elektronisk form. Du kan även hämta det vid din lokala vårdcentral, ”centro de salud” efter tidsbeställning.

Har du din hemvist i Andalusien:
Du laddar ned covidpasset via webbplatsen ClicSalud+ eller via appen Salud Andalucía. Du kan även hämta ut det vid din lokala vårdcentral, centro de salud.

På webben eller i appen identifierar du dig med DNI eller NIE-nummer. Du hittar covidpasset under “Salud” och “Certificados COVID-19”.
I Andalusien har covidpasset varit i funktion sedan 7 juni.

Har du din hemvist i regionen Balearerna:
Du hittar det under ”Portal del Paciente” på den regionala folkhälsovårdens webbplats ”Ib-Salut”.

Har du din hemvist i regionen Kanarieöarna:
Den kanariska regionala folkhälsovården har öppnat en ny webbplats ”MiHistoria” och app där du hittar covidpasset. Du identifierar dig med DNI eller NIE och mobilnummer. Du får ett textmeddelande med kod som ger tillgång till det digitala covidpasset.

Inresa till Spanien med flyg eller båt
Samtliga resenärer som ankommer Spanien med flyg eller båt måste fortsatt fylla i en hälsodeklaration tidigast 48h innan ankomst till Spanien. Se mer information från det spanska hälsodepartementet. När deklarationen är ifylld genereras en QR kod som du kan behöva visa upp vid incheckning samt ankomst till Spanien.

Svenska Magasinet
Ola Josefsson
2021-07-04