Allt fler bär munskyddet under hakan. Frågan är uppe till diskussion. När är de vackra leenden tillbaka? När hävs det obligatoriska munskyddskravet utomhus? Men i det decentraliserade Spanien kanske vi får se olika bud och förslag från de olika regionerna.

Gibraltar har redan hävt munskyddskravet utomhus. Chefsministern Fabian Picardo meddelade i början på april att kravet som tidigare hade hävts utomhus även upphörde inomhus i barer, restauranger och gym. I fortsättningen gällde kravet endast i butiker, kollektivtrafik och skolor.

Israel har hävt kravet med munskydd utomhus. Och snart väntar Italien att ta samma beslut.

Under gårdagen sa Galiciens regionpresident Alberto Núñez Feijóo:
– Om utvecklingen fortsätter som den gör med färre smittade och fler vaccinerade, sex, åtta veckor ytterligare är jag övertygad om att vi i juli eller augusti kan se människor ute på gatan utan munskydd.

Och tv-kanalen LaSexta uppger att Hälsovårdsdepartementet planerar att häva munskyddskravet utomhus när mellan 50 till 70 procent är vaccinerade. Regeringen tror att detta ska inträffa någon gång runt den 18 augusti.

Även landets samordnare vid akuta kriser, Fernando Simón, säger till radiokanalen Onda Cero att kravet ska ändras framöver och att hälsovården redan diskuterar frågan med regionerna.

Hälsovårdsdepartementet har redan tagit beslutet att häva kravet på munskydd i samband med vila på stränder och vid pooler. Däremot är det fortsatt obligatoriskt under promenader längs stranden.

Valenciaregionen som har det lägsta incidenstalet av landets regioner med 32 smittade per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna kom med ett förtydligande under gårdagen.

Att det obligatoriska munskyddskravet fortsatt gäller på stranden utom vid bad, motionssporter i vattenmiljön eller under viloperioder. Viloperioderna avser situationer där personen respekterar avståndet på 1,5 meter till en person som inte bor under samma tak.

Det är samma budskap som Andalusien tidigare har meddelat. Hur länge besluten gäller framgår inte.

Hur det blir inomhus återstår att se. På torsdagen meddelade regionregeringen i Andalusien att munskyddskravet för skolklasser troligtvis kommer att gäla under nästa läsår 2021/2022. Däremot kommer kravet på avstånd mellan eleverna att minska något för att kunna öka kapaciteten av elever i klassrummen.

Det var den 15 juli 2020 som Spanien införde obligatoriskt munskyddskrav överallt i offentliga miljöer även utomhus.

Ola Josefsson, Svenska Magasinet