Villa joyosa mäkl

 

Villajoyosa betyder den glada staden. Villajoyosa är känd som den gamla staden som når ända ner till havet. Det är en av de få samhällen som kunnat bevara den gamla staden med en stor del av muren och när man har marknaden i början av maj förflyttas man till medeltiden.
Det är både dofterna, ljuden, smakerna och synintrycken som tillsammans får en att känna sig som i en annan tid.
Villajoyosa var erkänd som stad redan i romarriket och gick då under namnet Alonis. Fenecierna och Ibererna bodde på platsen redan 1500 f.kr.

Namnet “Vila Joiosa” uppkommer inte i dokument förrän år 1300 när Bernat´d´en Sarriá, grundade den nya bosättnings-platsen som blev attraktivt för de kristna bosättarna från Katalonien och Aragon. Staden hade från början ett slott och murar som inte finns idag. De murar som finns kvar idag är från 1500 talet. Problemet och faran med pirater kvarstod till 1700- talet vilket alla försvarsanrättningarna och alla tornen utmed kusten visar. Här finns kyrkan som är inbyggd i muren. Utmed andra sidan ligger floden Amadorio som nu är torrlagd eftersom man byggt en damm uppe i bergen. Flodens existens är det som gjort att området befolkats sedan årtusenden.

En betydelsefull legend i Villajoyosa härrör sig från den tiden då berbiska pirater anföll la Vila Joiosa. Man bad till helgonet som räddade dem från piraterna. Sedan 29 juli 1694 firas Villajoyosas fest till Santa Martas ära. I dag heter fiestan “Moros y Cristianos” som firas sista veckan i juli. Ett besök rekommenderas.

Valor, som är en av Spaniens största fabrikanter av choklad har sin fabrik i staden. Det är ett familjeföretag som grundades 1881. Hantverket att fabricera förstklassig choklad har följt generationerna och gjort dem ledande i Spanien. De producerar cirka 6000 ton choklad och omsätter mer än 31 miljoner € per år.

I norra delen av stranden ligger en aktiv fiskehamn. Varje eftermiddag levererar båtarna nyfångad fisk och skaldjur till restaurangerna i området. Det finns flera högklassiska att välja på. Prova gärna en lokal paella.
Det femstjärniga hotellet Montiboli har en buffé där gästerna väljer ut råvaror som bereds till en härlig måltid att avnjuta med utsikt över bukten.