Alteakyrkan

Alteakyrkan

 

Altea

Här finns den tillbakadragna, lugna fiskebyarnas atmosfär, trots att turismen ökar och Benidorm inte är avlägset.
Den residenta turismen i Altea ökar dagligen, exklusiva villaområden på bergssluttningarna och behagliga vintertemperaturer tillsammans med ett stort gastronomiskt utbud är attraktiva för nordeuropéer.

Alteas gamla stadsdel ligger på en bergstopp nära havet och har med tiden blivit något liknande en bohemisk plats där många konstnärer slår sig ner. Altea är en genuin spansk vitkalkad stad.
Ta dig upp till den gamla kyrkan, Virgen de Cosuelo, och vandra runt bland de trånga kullerstensgränderna.
Utsikten är fantastisk. Den närliggande lilla byn Albir skådas klart några kilometer bort och Benidorms skyskrapor i horisonten.

I Altea är de kulturella aktiviteterna, festerna och festivalerna många under hela året och kustens vikar omringade av mjuka klippor och ljummet vatten är svåra att stå emot. Högt uppe i bergen, 10 km, finns de vackra vattenfallen Fuentes del Algar med naturliga fall, floder och pooler. Här är det rofyllt och svalt även en het sommardag.

Altea har flera fina stenstränder med utmärkta snorklingsmöjligheter kring de vackra bukterna och naturstränderna i Mascarat norr om staden. La Hoya är en exotisk strand med genuin bebyggelse och flera strandbarer. I staden ligger en fin klapperstenstrand med en gemytlig strandpromenad kantad av caféer. Promenaden leder till grannorten Albir.

 

 

Ifachklippan
Ifachklippan

 

Calpe

Ett område med otroligt jämnt och pålitligt klimat, 320 soldagar om året vittnar om detta. Trots det är sommaren mild jämfört med övriga Spanien. Det är inte vanligt att temperaturerna når den extrema värmen som upplevs i resten av landet i juli och augusti.

Calpe har snabbt utvecklats till turistort, liksom de andra små fiskebyarna på den spanska Medelhavskusten. Den lilla staden är har bra förbindelser  med omliggande turistorter som Valencia, Benidorm, Denia och Alicante. För dem som vill ha semester eller åretrunboende med utflyktsmöjligheter är detta drömmen. En av de populäraste utflykterna är det så kallade “citrontåget” eller citron expressen. På spanska heter det Limón Express. Det är en heldagsutflykt genom landsbygden och citrusodlingar. Tåget stannar till på många små intressanta platser.

Calpes rykte hänvisar till de många traditionella festivalerna som firas under hela året och det varierade gastronomiska utbudet. Fisk och skaldjur är mest berömda men kötträtter och sötsaker är lika typiska.

Calpe är en by med en mycket romantisk känsla, kanske på grund av den enorma klippan som sträcker ut över havet, den så kallade Penon de Ifach. Detta ståtliga berg verkar explodera ut ur bergen nära Calpe, med sådana gigantiska proportioner att det nästan inte verkar riktigt.

Det finns två kyrkor i Calpe, nära varandra och i centrum av staden, och det finns också ett arkeologiskt museum som ger ett bra perspektiv av spansk historia i området. Sammantaget gör allt detta Calpe unikt, inte bara ett turistmål som alla andra.