Paseon i Albir

Paseon i Albir

 

Alfás del Pi / Albir

L´Alfás, som på arabiska betyder “fruktbar jord”, var historiskt sett en gåva från Baronen av Polop. Platsen har en lång historia och har haft invånare från många kulturer. Ett arkeologiskt fynd på Albirstranden har bekräftat att romarna har varit här. På trettonhundratalet erövrade Jaime den 1:e staden. Själva stadskärnan placerades en bit in i landet för att bättre försvara sig mot barbariska pirater.

Befolkningen ökade mycket under sjuttonhundratalet. 1786 planterade invånarna en stor tall mitt på torget som en symbol för att frigöra sig från Polop. L´Alfas del Pi blev 1836 förklarad som egen kommun.

Druvor, oliver, apelsiner, citroner, mandel, fikon och johannesbrödträ har varit försörjning för bönderna i flera hundra år.
Dessutom hade man intäkter från okragruvorna i Sierra Gelada. I början av nittonhundratalet förstördes vingårdarna av druvlöss men idag tillverkas och tappas Vinos de Mendoza i området. På grund av denna katastrof skedde en del utvandring till Amerika och Nordafrika. Kring 1960 började man satsa på turism.
Idag har LÁlfas del Pi, som är cirka 19 km2, 19000 tusen invånare varav hälften invandrare från olika länder.

Dessutom kommer många turister under hela året. Det underbara klimatet och det fantastiska landskapet gör området mycket attraktivt. Man kan också uppleva mycket kulturellt, bland annat arrangeras varje sommar en filmfestival där kända skådespelare solar sig i glansen på Albirstranden. På strandpromenaden är det en del som har fått namnet ingraverat.

 

 

La Nucia

La Nucia

 

La Nucia


La Nucia ligger en bit in i landet, 226 m.ö.h., nordväst om Alfas del Pi och Altea. Staden är omgärdad av bergen La Aixortá och Aitana som också skyddar mot kall vind på vintern.
Naturen i La Nucia är otroligt vacker med berg täckta av gröna tallar och fruktträd.
De cirka 11000 invånarna, både spanjorer och utlänningar, är spridda över nästan 70 urbanisationer runt staden.

I norra delen av staden ligger gamla stan. Hit ska man åka och få del av lugnet, utsikten och de vackra små gatorna.
På söndagar är här regionens största loppmarknad.
La Nucia har nytt fantastiskt sportområde med idrottshallar, simhall och bollplaner av olika slag. Här finns naturligtvis också fina möjligheter för promenader, cykel eller ridturer.