Lagom till sommarlovet och semesterperioden försvinner roamingavgifterna inom EU. Semesterfirare i södra Europa kunde tidigare få räkningar på tiotusentals kronor efter att streamat filmer eller spelat onlinespel.
EU har i flera år trappat ner roamingavgifterna, de tidigare mycket höga påslagen som operatörerna kunnat ta ut av varandra, och efter en överenskommelse inom EU försvinner de helt den 15 juni rapporterar TT-Reuters.

Det operatörerna i fortsättningen ska rätta sig efter är ett maxtak. För datatrafik, som egentligen är det enda som kan kosta stora pengar, begränsas det till 7,7 euro per gigabyte från juni, för att gå ned till 2,5 euro per gigabyte 2022.
För mobiltelefonsamtalen blir det en sänkning av maxavgiften som operatörerna tar ut av varandra, från 5 cent per minut till 3,2 cent per minut, medan kostnaden för att skicka sms kommer att halveras till 1 cent, säger en talesperson för EU:s nuvarande ordförandeland Malta.

Uppgörelsen måste fortfarande godkännas av hela EU-parlamentet och medlemsländerna. Överenskommelsen gäller inom EU, och inte i övriga världen.

Den som vill ha exakta priser inför sommarens semesterresor kan gå in på sin mobiloperatörs hemsida.
02.02.2017 svenskamagasinet.nu