Under 2021 kommer den svenska kronan att bli starkare mot både dollar och euro. Samtidigt väntas prisfallet på begagnade bostäder och hyresobjekt att fortsätta i Spanien. Det är upplagt för köpläge för svenskar med kronor på fickan.

Coronapandemi och det är upplagt för svarta rubriker. Den som inte gräver ned sig i negativa nyheter kan snabbt konstatera att Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Tropical, Kanarieöarna, Balearerna och övriga Spanien finns kvar.

Och för svenskar med kronor på fickan kan 2021 utveckla sig till ett mycket gynnsamt år med utmärkt köpläge. Den tidigare svaga svenska kronan har blivit starkare mot euron.

Och utvecklingen fortsätter. Enligt SEB:s prognos kommer en euro att kosta 9,90 SEK i mitten av 2021.

Den tidigare svenska penningpolitiken anses inte vara så extrem längre. Fler länder följer nu Sveriges exempel med sänkt ränta. Att svensk ekonomi klarat coronakrisen relativt bra bidrar också till att stärka kronan. Valutamarknaden köper hos de länder som ser fundamentalt starka ut.

Samtidigt faller priset på begagnade bostäder i Spanien. Beroende på läge och objekt förväntas priserna sjunka under 2021 med mellan 1,5 till 9 procent. Marknaden av nyproduktionen beskrivs fortsatt som stabil.

Experter menar att fastighetsmarknaden inte blev så mörk som den först verkade under månaderna med nedstängning våren 2020

Svenska Magasinet Ola Josefsson
2021-01-06