nyhet - levnadsintygPå hösten får du som bor utomlands i exempelvis Spanien och får pension från Sverige ett levnadsintyg och informationsbrev skickat till dig. Intyget ska godkännas av en myndighet och sen skickas tillbaka till Pensionsmyndigheten.

Levnadsintyget är ett sätt för dig som är bosatt utanför Sverige att intyga för Pensionsmyndigheten att du fortfarande lever. Det här gäller dig som har en förmån, det vill säga ålderspension, efterlevandepension från Pensionsmyndigheten samt sjuk- eller aktivitetsersättning eller arbetsskadelivränta från Försäkringskassan.

Detta har ibland skapat stora bekymmer för de äldre pensionärerna som har svårt för att flytta sig till exempelvis Málaga eller Granada där vi på Costa del Sol och Costa Tropical har våra konsulat.

Föreningen Svenskar i Världen har därför arrangerat ett avtal med borgmästarämbetet i Marbella att sådant intyg kan bestyrkas av kommunhuset i Marbella samt även hos de underlydande filialkontoren som finns på fyra platser i Marbella som Marbella kommunhus (tlf 952 823 801) och filialerna i San Pedro de Alcantara (952 809 800), Las Chapas (952 838 410) och Nueva Andalucia (952 908 781).

Uppgifterna går isär var man kan få sitt levnadsintyg bekräftat. På Pensionsmyndighetens webbplats står det att levnadsintyget kan bekräftas på svensk ambassad, svenskt konsulat, svenska kyrkan, utländsk socialförsäkringsinstitution, notarius publicus, utländsk polismyndighet och vid utländsk registerförande befolkningsmyndighet.

Svenska Magasinet har varit kontakt med kanslisten Réka von Pálffy vid honorärkonsulatet i Málaga. Hon meddelar att du inte kan få levnadsintyg bekräftat vid spansk polis och det är heller inte säkert att den spanska socialförsäkringssystemet gör det.
-Svensk ambassad och de svenska konsulaten gör detta gratis. Går du till notarius publicus får du betala, säger Réka von Pálffy till Svenska Magasinet.

Det går inte heller att få levnadsintyget bekräftat vid Svenska kyrkan.