Costa del Sol och Costa Blanca redovisar låga incidenstal. Medan Andalusien som region redovisar 137 redovisar provinsen Málaga 85,9. Sjukvårdsdistriktet Costa del Sol redovisar 110.

Ännu lägre ligger regionen Comunidad Valenciana (28,62) där Costa Blanca ingår.

Även regionerna Murcia (56), Balearerna (65), Galicien (69), Castilla-La Mancha (90) och Extremadura (94) redovisar låga incidenstal.

Sedan pandemin startade har Spanien genomfört 36,3 miljoner covidtester. Veckan 19-25 mars gjordes 736.475 tester.

I Valenciaregionen är provinsgränserna öppna mellan Valencia, Castellon och Alicante. Däremot är serveringställen stängda på kvällen. I Andalusien är det tvärtom. Förutom att perimeterkarantän gäller för regionen gäller det även för de åtta provinserna.

Nyligen ställde Svenska Magasinet följande fråga till sina följare på Twitter:

Vad föredrar du? 1) Stängda provinsgränser och kvällsöppet på serveringsställen eller 2) Öppna provinsgränser och kvällsstängda serveringsställen.

68,8 procent föredrar stänga provinsgränser och öppna serveringsställen på kvällen.
31,2 procent föredrar öppna provinsgränser och stängda serveringställen på kvällen.
80 följare medverkade i omröstningen.

Incidenstalet för Spanien ökade från fredagens 138,63 fall till måndagens 149,26 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. Det gör att Spanien är på väg att gå från ”medelrisk” till ”hög risk” enligt ”trafikljus:covid”.

Står vi inför en ny våg eller bara vågskalp, var frågan Spaniens samordnare vid akuta kriser, Fernando Simón, ställde på måndagen.

Ännu kan vi inte tala om en fjärde våg. Vi har i dagsläget en mycket långsam och ojämn ökning om vi granskar de olika regionerna. Vi får vänta och se om det utvecklar sig till en stabil ökning. Men helt klart är att vi befinner oss i ett trendbrott. I stället för att smittan avtar, så ökar den igen, sa Fernando Simón vid en pressträff på måndagen.

Simón betonar hur viktigt det är att visa disciplin under påskveckan så kanske vi slipper den fjärde vågen.

De första indikationerna lär komma under veckan när konsekvenserna av fars dag, San José, blir synliga i statistiken över nya smittade.

Som Fernando Simón också säger är de regionala skillnaderna stora varför vi inte kan tala om någon fjärde våg i dagsläget.

Förutom de mindre spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Nordafrika, som har störe smittal så är läget mest bekymmersamt i regionen Navarra som under senaste helgen växte med 42 till incidenstalet 265.

Katalonien redovisar 207 följt av La Rioja med 124 och Madrid, 255.

Svenska Magasinet i Spanien
Ola Josefsson
Publicerad 10:19 2021 03 30