Det finns många bra skäl för att köpa ett hus eller en lägenhet i Spanien för åren som pensionär. Först och främst ett fantastiskt liv i solen, ett socialt liv i Europas bästa klimat. En fastighet i Spanien är också en bra investering med priser på uppgång, levnadskostnaderna är lägre och med det spanska skattesystemet får man kvar mycket mer av pensionen varje månad.

Det är TM Grupo, en av Spaniens största och mest välrenommerade byggherrar, som i ett pressmeddelandeberättar om fördelarna med livet under den spanska solen.
Deras exempel är ett par med en allmän pension på 16.000 kronor var och därutöver 5.000 respektive 8.000 i ITP. De skulle få betala 30,4 procent skatt i Sverige. I Spanien betalar de bara 20 procent, vilket innebär att paret sparar ungefär 56.000 kronor per år. Dessutom betyder deras spanska liv lägre levnadskostnader, som innebär en substantiell förbättring av levnadsvillkoren.

”Vi har hjälpt många människor att göra den här stora förändringen i sina liv” säger Björn Månsson, marknadschef på TM Grupo.

Inte konstigt att allt fler många svenskar investerar i en ”solig pensionärstillvaro”. Faktiskt gick 28 % procent av TM Grupos totala internationella försäljning till svenskar över 60 år.

Sedan finanskrisen, när fastighetsvärdena nådde botten, har den positiva trenden med ökande priser blivit starkare. Under de senaste 12 månaderna har priserna ökat med 6,3 % och ligger nu, enligt Instituto Nacional de Estadistica (Spaniens nationella statistikinstitut) på en nivå av c:a 1 600 EUR/m2 (15 200 SEK).
Det är den största ökningen sedan ”fastighetsbubblan” sprack 2007.

Experter anser nu att detta är ett tydligt tecken på att fastighetsmarknaden håller på att återhämta sig. I år har den allmänna prisnivån på fastigheter ökat i hälften av de viktigaste kuststäderna enligt TINSA, ett företag som arbetar med fastighetsvärdering och konsultverksamhet.

Samma experter förutser att fastighetsvärdena kommer att stabiliseras under de närmaste månaderna, för att sedan börja öka igen. Därför är just nu den perfekta tiden för att investera, skriver TM Grupo.

Det spanska fastighetsbolaget TM Real Estate Group grundades 1969 och har specialiserat sig på byggnation av stora bostadsområden på Medelhavskusten – i Alicante, Murcia, Almería, Málaga och Mallorca.

Så, vad gör att du kan betala skatt i Spanien i stället för i Sverige? De svenska skattemyndigheterna anser att du faktiskt måste bo i Spanien under större delen av året – och det gäller även för din familj. Det är också nödvändigt att du inte arbetar eller driver ett företag i Sverige, eller har en permanent lägenhet eller hus i Sverige.

Källa: svenskamagasinet.nu 04.11.2016