Ett par av de allra dyraste förseelserna är att parkera bilen på en skyddad strand, eller att använda en radarvarnare detta kan kosta upp till 6.000 euro. Det lär vara få semesterbudgetar som klarar en sådan oväntad extrakostnad.
Att bila i Spanien är normalt sett mycket trevligt, vägarna är bra och trafiken är oftast inte speciellt intensiv (så länge som man undviker de största städerna under rusningstrafiken). Priserna på bensin och diesel är med europeiska mått låga och fint väder, trevliga scenerier och spännande destinationer gör livet lätt – men det är då också lätt att förlora skärpan.

Ett försäkringsbolag har upprättat en tio-i-topp-lista över de lite mer udda reglerna som det kan vara bra att känna till.

1. Om du kör med en arm utanför sidofönstret kan du få böter på 100 €.
2. Om du kör med bar överkropp, barfota eller i flip-flops blir det 200 € i böter.
3. Parkera på en strand som är märkt ”Protected” kan kosta upp till 6.000 €.
4. Om du tar vara på stopptiden vid rött ljus genom att t.ex. bättra på sminket eller äta något så kan det kosta 200 € och två prickar på körkortet.
5. Om du kör i lugna områden med hög musik i bilen så varierar böterna normalt sett mellan 80 till 100 €, det finns fall där böterna har blivit upp till 2.400 € eftersom bullret hindrade invånarna i ett bostadsområde från att sova (musik i bilen får egentligen inte höras utanför fordonet överhuvudtaget).
6. Användning av signalhornet får bara ske för att förhindra en olycka eller för att varna en förare vid omkörning, all annan användning kan kosta 80€.
7. Att ligga kvar i mittfilen eller vänstra filen när högerfilen är ledig kan kosta 200 €.
8. Att inte koncentrera dig på trafiken kan bli dyrt. Blir du observerad med att ha tagit blicken från vägen flera gånger, kan resultera i 80 € i böter. Samma belopp för att kyssa någon, bita på naglarna eller visa fingret åt någon när du kör.
9. Bägge händerna skall vara på ratten och öronen måste synas (inget annat än hörapparat får vara i öronen). Upp till 200€.
10. Tanka bensin med radion påslagen kostar 91€.

Här kommer några saker till som också kan kosta pengar:
Ställa in GPS under körning, 100 €.
Användning av mobiltelefon utan hands-free, 200 € och 3 prickar på körkortet.
Till salu skylt i fönstret när bilen är på allmän plats (gata, väg, p-plats) 200 €
Ogiltigt körkort, 200 €.
Inte använda säkerhetsbältet, 200 € och 3 prickar på körkortet.
Användning av radarvarnare, 6.000 €.
Att inte medföra reservglasögon om du måste ha glasögon när du kör, 90 €.

Lite mer självklart får man nog anse att användning av droger eller alkohol också bestraffas, böterna varierar för alkohol mellan 500 och 1.000 €, droger kostar alltid 1.000 €. Dessutom innebär det 6 prickar på körkortet, man kan också få fängelsestraff på upp till 6 månader. Att vägra att blåsa i en alkoholkontroll ger 500 € i böter, fängelsestraff på upp till ett år samt återkallande av körkort med upp till 4 år.
Fortkörning kostar i normalfallet mellan 100 och 600 € samt upp till 6 prickar på körkortet. I riktigt grava fall kan man få fängelse på upp till 6 månader alternativt dagsböter på mellan 6 och 12 månader, samhällstjänst på upp till 90 dagar samt återkallande av körkortet på upp till 4 år.

Tänk också på att i i Spanien adderas olika förbrytelser till varandra, om du till exempel kör i flip-flops med armen utanför fönstret och inte har säkerhetsbältet på dig så blir det 200+100+200=500€. Det fungerar likadant med fängelsestraff, men oavsett hur långt straff man får så släpps man normalt sett ut efter 30 år.

Svenska Magasinet i Spanien
Nyheter 2019-07-16