Antalet utländska turister ökar, exporten till utlandet ökar och nu minskar antalet arbetslösa för femte månaden i rad. Positiva nyheter och bedömare menar att Spanien sakta men säkert kan vara på väg ur lågkonjunkturen.

Antalet arbetslösa i Spanien minskade med 64 866 personer i juli, en nedgång med 1,4 procent jämfört med månaden före, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Därmed har läget på den kärva arbetsmarknaden i Spanien, med 4,7 miljoner arbetslösa, gått i rätt riktning fem månader i rad. Jämfört med juli 2012 har dock antalet arbetslösa ökat med 2,4 procent.

I Andalusien föll antalet arbetslösa med 13.884 personer till 1.051.157 enligt uppgifter från Ministerio de Empleo y Seguridad Social. Málaga och Cádiz är de provinser där arbetslösheten faller mest med 5.551 respektive 4.803 personer.

En viktig faktor bakom förbättringen i juli är en stark turistsäsong, då många semesterfirare till följd av politisk oro i länder som Egypten väljer spanska turistorter i stället. Turistindustrin i Spanien ligger bakom cirka 10 procent av landets BNP.