30 miljoner kronor betalade skatteverket för olika tjänster till svenskar med semesterbostad i Spanien och Frankrike samt grannländer till Sverige. Intresset för att söka rot- och rutavdrag för bostäder i utlandet ökar rapporterar Sveriges Radio.
-Även om vi har få siffror så kan man se en tendens att det ökar. De är få men de ökar, och det är stora ökningar, på rutarbeten och rotarbeten. På rotarbeten har antalet köpare ökat med 30 procent, säger Pia Blanck Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Sveriges Radio.
En tydlig trend är att utlandsutbetalningarna för rut- och rotavdrag ökar för varje år. Från 20 miljoner 2011 till närmare 30 miljoner förra året. En ökning med 30 procent.
Det har höjts kritiska röster mot att rot- och rutbidrag utbetalas för tjänster i utlandet, när avsikten var att skapa nya vita arbetstillfällen i Sverige. Men att hindra avdragen inom EU, skulle strida mot EU-rätten, sa finansminister Anders Borg nyligen till sina kritiker i oppositionen.
Fakta om rut och rot •Rut- och rotavdrag infördes 2007/2008. •Sedan 1 juli 2009 har 55 miljarder kronor betalats ut till utförare av tjänster för rot- och rutavdrag. Av dem har 100 miljoner betalats för tjänster i utlandet. •Maxbeloppet på skattereduktionen är för arbeten till en kostnad på 100 000 kronor, då får man skattereduktion på 50 000 kronor. •Den utländska hanverkaren måste kunna intyga att hantverkaren inte har skatteskulder för att rotavdraget ska kunna godkännas av svenska Skatteverket. •Skatteverket godkänner inte en hantverkare som är en närstående släkting. Källa: Sveriges Radio17.04.2013