Alicante – “Barcelonas och Madrids lekfulla lillasyster” ligger i hjärtat av Costa Blanca på spanska östkusten. Costa Blanca betyder den vita kusten och refererar till de tjugo milen av stränder som sträcker sig från norr till söder. Här finns allt från breda sandstränder med solstolar till små vikar där träden växer nästan ända ner till vattenbrynet. Oavsett om du söker folkliv eller avskildhet så kan du hitta det här.

De inre delarna av provinsen Alicante erbjuder berg att klättra upp för och grottor att krypa in i. En lugnare aktivitet är att vandra och njuta av magnifika utsikter, imponerande vinodlingar eller blommande körsbärsträd.

Men i synnerhet erbjuder Alicante mycket mer än imponerande natur, strandliv och sportiga äventyr.

Alicante är åttonde största stad i Spanien, långt mindre än storasyskonen Madrid och Barcelona. Trots att många turister kommer hit känns staden genuin.

Storleken gör Alicante till en bekväm stad, här kan man enkelt ta sig runt till fots mellan sevärdheterna. Vi börjar en solig morgon med att ta oss till torget Plaza del Carmen i det medeltida området Santa Cruz.

Promenera genom El Barrio

Från Plaza del Carmen promenerar vi genom El Barrio, de gamla kvarteren. Gatorna är mer som smala gångar och kantas av små vitkalkade hus med dekorationer av färgglatt kakel och ofta massvis med blomkrukor. Det är brokigt och vackert.

Vi fortsätter upp till den heliga byggnaden Ermita de Santa Cruz. Ursprungligen låg här en moské, under 1800-talet uppfördes den nuvarande byggnaden. Härifrån har man en fin utsikt, men vill man få den bästa utsikten ska man ta sig till en av Alicantes mest populära sevärdheter – den medeltida borgen Castillo de Santa Bárbara som ligger på toppen av berget Mount Benacantil. Härifrån ser man i stort sett hela Alicante och får en fin vy över bukten.

Man kan promenera hela vägen upp till borgen som ligger 166 meter över havet, annars går det en hiss från stranden Playa Postiguet. Det går också att ta sig upp med bil.

Guidad tur till fängelsehålan

Borgen består av flera etager som är byggda under olika tidsperioder. Den översta och äldsta delen är byggd av araberna som under 800-talet kontrollerade området. Sedan har borgen stegvis byggts ut.

Borgen användes senast under spanska inbördeskriget på 1930-talet, då ett mindre antal fångar hölls här. Missa inte deras inristade namn som finns på plattor i marken vid en av utkiksplatserna. Ta gärna en guidad tur, då får du till exempel se fängelsehålan där ett antal läskiga tortyrredskap finns.

På väg ner från berget kan ni passa på att vila en stund i parken Ereta. I parken finns också restaurangen La Ereta som även den har fantastisk utsikt. Sedan fortsätter ni ner till de gamla kvarteren igen. Har ni inte tröttnat på pampiga, historiska byggnader så ligger både katedralen San Nicholas och stadshuset bara några kvarter bort. Annars är det skönt att avsluta dagen med sol och bad på stranden Playa Postiguet.

Mercado central – en ståtlig byggnad

Dag två är perfekt att börja med ett besök på Alicantes saluhall och matmarknad, Mercado central. Bara den ståtliga byggnaden, som uppfördes 1911–1912, är intressant att se med bland annat sin vackra takkupol. Men här kan du också köpa spanska läckerheter som stora oliver, den torkade skinkan Jamón Ibérico och turrón, den spanska nougaten som innehåller mandel, äggvita, socker och honung.

Mitt på dagen när det är som varmast kan det vara skönt att slinka in på något av stadens museer. Det arkeologiska museet MARQ blev utsett till årets museum 2004 och har samlingar som sträcker sig från stenåldern till modern tid.

Det moderna museet MACA finns i stadens äldsta bevarade statliga byggnad som går i barockstil. Här finns verk av bland annat Miró, Dali och Picasso.

Avsluta dagen med en tur längs hamnpromenaden Explanada de España. Här kan ni spana på exklusiva båtar eller bara beundra själva promenaden som är gjord av miljontals små plattor i vitt, svart och rött, lagda i ett böljande mönster. Varför inte stanna till för en kaffe eller en drink på ett kafé längs vägen? Det blir en perfekt återhämtning innan ni beger er till någon av Alicantes många tapasrestauranger för en lagom sen, spansk middag.

källa expressen.se